Categorieën
Koffie

Koffie in Amman, Jordanië

Koffie in Amman

AMMAN, de hoofdstad van Jordanië. Jordanië is een land in het Midden-Oosten. Met buurlanden als Syrië, Saoedi-Arabië, Irak en Israël, is het niet het eerste land waar mensen aan denken als ze op vakantie willen.

Ik vertrok midden in het wintersportseizoen, waardoor mij de vraag werd gesteld of ik op wintersport ging. Ik vertelde dat ik naar Jordanië zou gaan, waarop een verbaasde reactie volgde.

Ik was juist toe aan iets anders, een verschil met Nederland. ‘Even cultuur proeven’ zoals wij het zouden noemen. Ook bezocht ik mijn vriendin. Zij maakte een rondreis door het Midden-Oosten om erachter te komen of ze het gebied interessant vind en het als correspondent zou willen vertegenwoordigen in haar toekomstige baan als journalist.

Koffie kwam geen moment bij mij op toen ik de de aankomsthal van Amman Airport binnen kwam wandelen. Mijn vriendin trok mij gelijk de bus richting het centrum in, en door alle indrukken die ik onderweg opdeed, was mijn brein bij aankomst in ons Airbnb overladen. Gelukkig was koffie het eerste waarop we naar op zoek gingen de volgende dag. Ik had ter voorbereiding in een aantal blogs gelezen dat er in Amman ‘voor Jordaanse begrippen’ een super hippe tent was, genaamd Dimitri’s Coffee.

Ik nam een Colombiaanse koffie voor mijn filterkoffie en mijn vriendin een Braziliaanse voor haar flat white. Het was een fijne koffie, met frisse en zoete smaaktonen, maar iets te donker gebrand, wat ik daarna wel wat vaker heb moeten doorstaan.

De Jordaanse koffiecultuur is erg gefocust op zwarte ‘Arabische koffie’. Deze moet zo donker en bitter mogelijk zijn. Dit lijkt een beetje op de Italiaanse koffiegewoonten. Daar drinken ze alleen espresso, in Jordanië drinken ze een Arabische variant van de zwarte koffie.

En een goede koffie is pas klaar als er suiker in zit.

Ons bezoek aan Dimitri’s Coffee was daarop dus een échte uitzondering. Je zag in de koffiebar ook meer Europeanen en progressiever geklede Jordaanse vrouwen. Na ons bezoek aan Dimitri’s wachtte ons een grote verrassing links om de hoek van de koffiebar. We stonden namelijk voor een winkel dat Musakhan en falafel serveert. Jordanen ontbijten voornamelijk met brood. Musakhan is een gerecht met kip, ui en pijnboompitten wat wordt geserveerd op brood. Dat maakte ons ontbijt helemaal perfect.

Zoals ik al eerder zei, is de koffiecultuur gefocust op zwarte koffie. Anders dan in Nederland gebruiken Arabieren geen koffiefilter. Dat betekent dan ook dat er nog koffiedik in je kopje koffie zit.
Voor het traditioneel koffiezetten in het Midden-Oosten wordt er een koffiekan gebruikt met daarin gemalen koffie (espresso maling) en heet water. De koffie wordt dan meteen geserveerd, in tegenstelling tot de Europese manier van koffiezetten. Soms wordt er slechts een klein beetje koffie toegevoegd. Soms juist héél veel. En een goede koffie is pas klaar als er suiker in zit. Althans, dat vinden de Jordanen.

Tradiotoneel Arabische koffie

Eettips

Amman: Eet het typisch Arabische gebak Kanafeh in Amman. Het is een soort dun noedelachtig gebak, gedrenkt in zoete, op suiker gebaseerde siroop en gelaagd met kaas. Als je echt geluk hebt, doen ze nog fijn gemalen pistachenoten op de bovenkant. Vraag altijd aan de bewoners waar je het moet halen. Die laten je namelijk echt niet naar een zaak gaan waar de kanafeh niet te eten is.

Aqaba: Eet shoarma bij één van de lokale tentjes in de stad. Ga daarvoor niet bij het strand en de drukke straten kijken. Daar is het duurder en hoeft het écht niet beter te zijn. Ga meer de stad zelf in. 

Wadi Rum: Als je naar de woestijn Wadi Rum gaat, zorg er dan voor dat lunch en avondeten bij de tour zit inbegrepen. Wanneer het geen slecht weer is, wordt er in de schaduw een lunch voor je gemaakt en ’s avonds zijn er heerlijke hapjes. 

Wadi Musa (Petra): Bij je bezoek aan Petra is de kans groot dat je verblijft in Wadi Musa, het dal waar Petra aan ligt. In de stad vind je de bakkerij Sanabel. De bakkerij heeft alle soorten baklava, zoetigheden en verschillende broden. Verwacht geen Nederlandse broden, maar verwacht zoetigheid. 

Adres: Wadi Musa, Jordanië. SANABEL Sweet and Bakeries. Wij konden het in eerste instantie niet vinden. Als je het bewoners vraagt kunnen ze je op het juiste pad brengen. 

Heel Jordanië

Hummus: zorg dat je een hummus krijgt die nog een vaste structuur heeft. Het heeft daarmee ook een hele andere smaak dan de hummus die je in Nederland gewend bent. Ik kan je wel verzekeren dat hij veel lekkerder is. Het bevat namelijk minder overbodige oliën.

Mansaf: Dit nationale gerecht serveer je eigenlijk altijd op een grote schaal bedoeld voor gemeenschappelijk eten. Het gerecht bestaat uit zacht vlees gelaagd met flinterdunne flatbread en grote stapels aromatische rijst. De maaltijdwordt gegarneerd met geroosterde noten en vervolgens gegeten met meer flatbread en kommen jameed, een soort pittige yoghurtsaus. Terwijl de klassieke bereiding van mansaf lamsvlees of zelfs kameel vereist, serveren sommige restaurants een lichtere versie gemaakt met kip.

Maqluba: Het bereiden van dit gerecht is al een kunst op zichzelf. Maqluba betekent in feite ‘ondersteboven’. Na een lange, langzame suddering op laag vuur, is dit gerecht van rijst, kip, aardappelen en groenten omgekeerd aan tafel. Afhankelijk van de kok, is het resultaat een nette cake van gedraaide rijst die rijke stukken vlees verbergt, of een wirwar van ingrediënten die net zo lekker is.

Koffie tips

Amman: In Amman hebben wij twee koffiebars gevonden die we erg goed vonden als we het vergelijken met onze Europese standaarden. Dit betekend niet dat de rest slecht was, maar de focus is daar juist op de bewoners van Amman en minder op toerisme of rijkere bewoners van Amman. De koffiezaken: Dimitri’s Coffee en Coffee Brew House.

Dimitri Coffee, Amman. Adres: عمّان Tel: +962 7 9070 7108

Brew Coffee House, Amman. Adres: Al-Mawaddah St. 6. Tel: +962 7 7580 5159


Geschreven door: Beau Meijer en Sasha Haasnoot.

Een ware koffie beleving thuis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *